Inova Interiors

REDUCERI    |    NOUTATI    |    SHOP THE LOOK   

Distribuie

Amenajare balcon - 40+ Idei, imagini si sfaturi pentru un spatiu eficient si util

Iti doresti un balcon frumos amenajat, care sa fie oaza ta de relaxare sau spatiul pe care sa-l imparti cu familia si prietenii tai intr-o seara de vara? Sau poate vrei sa transformi acest spatiu intr-o zona de productivitate, separata de restul apartamentului tau? Indiferent ce scop iti doresti sa aiba balconul tau, te invitam sa citesti acest articol menit sa-ti ofere sugestii.

Amenajare balcon - Ce trebuie sa stii inainte sa te apuci de treaba

Inainte de a incepe amenajarea balconului, trebuie sa ai in vedere anumiti factori – ce tip de balcon este, cu ce scop il vei folosi (daca doresti sa il transformi intr-un spatiu productiv sau, intr-unul de relaxare), care este stilul locuintei etc. Raspunsurile la toate aceste intrebari sunt cheia unui plan bine pus la punct.

Gandeste-te cum vei folosi balconul

Cum am mentionat anterior, este esential sa stabilesti destinatia balconului tau. In cazul in care doresti sa fie un spatiu de luat masa, de servit o cafea sau un vin, atunci te vei orienta spre un mobilier care sa permita aceste activitati. Daca doresti sa-l transformi intr-un spatiu de relaxare, o canapea confortabila sau un scaun suspendat si cateva lumini de ambianta sunt suficiente. De asemenea, poti transforma balconul inclusiv intr-o camera de lucru.

Stabileste stilul de amenajare

Este recomandat ca stilul de amenajare sa coincida cu cel adoptat in restul locuintei, mai ales in cazul balcoanelor care vin in prelungirea livingului sau a dormitorului. Astfel, imprumuta elemente caracteristice precum accente de lemn si plante (daca ai abordat un stil scandinav), corpuri de iluminat cu LED si o cromatica neutra (pentru o locuinta moderna) sau imprimeuri si multe piese decorative in cazul unui stil vintage.

Amenajare balcon in functie de tip

Tipul balconului este cel mai important criteriu cand incepem amenajarea lui – in functie de acesta vom alege mobilierul inclus, precum si modul in care vom utiliza aceasta incapere.

Amenajare balcon inchis

In cazul in care balconul tau este unul inchis, modul in care il amenajezi este destul de permisiv. După ce stabilesti ce utilitate vrei sa-i dai acestei incaperi, orienteaza-te catre piese de mobilier potrivite si care sa aiba spatii de depozitare pentru a adauga un plus de functionalitate. Alege sa dai o nota personala balconului tau prin inserarea catorva elemente decorative si a unui covor, care pe langa aspectul estetic, are si unul practic, mentinand caldura mai bine intr-o incapere predispusa la temperaturi mai joase.

Amenajare balcon deschis

In cazul unui balcon deschis, principiile sunt asemanatoare celor de amenajare pentru o terasa sau o gradina. Orienteaza-te catre piese de mobilier din materiale rezistente la apa si la factori meteorologici diversi (ploaie, vant, expunere indelungata la soare) si limiteaza elementele decorative. In functie de pozitionarea fata de soare, poti opta pentru  diverse plante si flori care sa-ti infrumuseteze spatiul.

Amenajare balcon in functie de dimensiune

Dimensiunea balconului este in egala masura un factor esential, intrucat intreaga proiectare si amenajare a acestuia va depinde de spatiul de care dispui.

Amenajare balcon mic

Amenajarea unui balcon mic poate fi o provocare, insa daca respecti cateva principii, poti crea un spatiu primitor si pragmatic. Adopta un stil cat mai minimalist si concentreaza-te pe functionalitate, inserand piese de mobilier indispensabile, iar pentru senzatia de marire a spatiului, opteaza pentru oglinzi pe unul dintre peretii laterali. Totodata, te poti folosi si de decoratiuni sau plante pentru un plus de stil. 

Amenajare balcon mare

Daca balconul este unul mai mare, atunci iti poti permite sa-i acorzi mai multe functionalitati. Poti crea zone distincte, de exemplu o zona de luat masa si o zona de relaxare, pentru citit. Pentru a profita de dimensiunile generoase, recomandam integrarea corpurilor de depozitare pentru a face spatiul din restul apartamentului sa fie cat mai aerisit. 

Amenajare balcon ingust

Amenajarea unui balcon ingust necesita o abordare strategica si o atentie suplimentara asupra functionalitatii. Este recomandat designul pe verticala pentru maximizarea spatiului si utilizarea pieselor de mobilier pliabile, care pot fi ulterior stranse si depozitate. Daca vrei sa personalizezi acest spatiu prin piese decorative, poti opta pentru plante suspendate, tablouri sau etajere cu diverse obiecte de decor.

Amenajare balcon la mansarda

Un balcon situat la mansarda amenajat corect poate fi un spatiu foarte special. Fie ca este inchis sau deschis, profita de aceasta incapere pentru a-ti crea locul perfect de savurat cafeaua dimineata care se poate transforma usor intr-un loc intim de cinat. Incalzeste atmosfera balconului prin instalarea unor lumini ambientale

Amenajare balcon in functie de stil

Alegerea pieselor pe care le vei integra in balcon depinde cu precadere de stilul abordat in restul locuintei. Iata sugestiile noastre:

Amenajare balcon modern

Balconul modern este caracterizat de simplitate, functionalitate si neutralitate. Opteaza pentru piese de mobilier eficiente, nu incarca spatiul cu piese ce nu au o utilitate specifica si pastreaza o cromatica neutră.

Amenajare balcon in stil clasic

Stilul clasic este unul usor romantic, astfel ca mobilierul este unul cu margini rotunjite si din materiale precum fier forjat sau metal. Pentru a fi in armonie cu gradina, in cazul in care stai la casa, poti alege si materiale mai naturale, precum lemnul sau ratanul.

Amenajare balcon rustic

Alegerea ideala pentru o casa de vacanta, dar si pentru cei care vor sa aduca aerul de vacanta in casele lor, stilul rustic este unul primitor si cald. Foloseste materiale naturale si neprelucrate, precum lemnul

Amenajare balcon in stil eclectic

Stilul eclectic este definit de paleta cromatica indrazneata si de curajul de a alege texturi și piese de mobilier apartinand stilurilor diferite, precum tapet, tesaturi sau obiecte decorative cat mai diverse. Nu-ti fie frica sa jonglezi cu o multitudine de culori si materiale!

Amenajare balcon minimalist sau scandinav

Daca iti doresti un balcon estetic, aerisit si cat mai functional, stilul minimalist sau cel scandinav este pentru tine. Alege piese de mobilier esentiale, eventual cu spatii de depozitare, in culori neutre, cu accente de lemn si decoreaza-ti spatiul cu plante.

Amenajare balcon in stil industrial

Pentru un balcon in stil industrial, orienteaza-te catre materiale precum caramida, lemnul si piatra. Alege piese de mobilier cu accente metalice, iar paleta de culori ideala este de marouri, accente de negru si alb.

Amenajare balcon mediteranean

Daca vrei sa-ti aduci aerul de vacanta in confortul casei tale, decoreaza-ti balconul in stil mediteranean! Opteaza pentru materiale precum lemnul, piatra, o paleta cromatica neutra (nuante de bej, alb) si plante decorative.

Amenajare balcon in functie de pozitionare

Pozitionarea balconului are o influenta asupra amenajarii lui, intrucat deseori dorim sa utilizam aceasta incapere intr-un mod practic, si totodata sa devina un spatiu suplimentar de relaxare.

Amenajare balcon in prelungirea dormitorului

Balconul ce se afla in prelungirea dormitorului poate fi amenajat in functie de nevoile tale. Daca simti ca nu ai suficient spatiu, poti monta dressingul acolo sau poti crea pur si simplu o zona de relaxare (de exemplu, o canapea si o mica biblioteca).

Amenajare balcon in prelungirea livingului

Acest balcon este deseori o simpla prelungire a livingului atat din punct de vedere estetic, cat si functional. Poti folosi balconul ca un spatiu adiacent sufrageriei, unde sa adaugi diverse spatii de depozitare, sau sa delimitezi zonele livingului in asa fel incat sa acorzi o utilitate specifica balconului (de exemplu, sa amplasezi biroul acolo).

Amenajare balcon cu bucatarie

In acest caz, balconul poate servi drept prelungire a bucatariei sau poate fi amenajat ca spatiu de luat masa sau de servit cafeaua. De asemenea, poate fi utilizat si ca spatiu de depozitare pentru anumite alimente si produse pentru iarna.

Amenajare bucatarie in balcon

Daca spatiul iti permite, poti amenaja bucataria chiar in balcon! Alege un mobilier cat mai eficient, iar spatiul de luat masa poate fi integrat in zona in care se gateste, cu un blat comun si niste scaune inalte de bar. Astfel, iti poti transforma oricand bucataria intr-o zona de servit cocktail-uri cu prietenii.

Amenajare dressing in balcon

Daca apartamentul tau nu are suficient spatiu si simti ca ai aglomera camerele, poti amenaja balconul astfel incat sa fie un spatiu de depozitare si sa isi pastreze aerul primitor. Transforma balconul dintr-o simpla dependinta intr-un dressing organizat, alegand un mobilier inalt, pana in tavan, cu multiple spatii de depozitare. Aceasta optiune este ideala mai ales daca balconul se afla in continuarea dormitorului.

Amenajare debara in balcon

După cum am precizat deja, balconul este un spatiu de depozitare ideal. Alege o cromatica potrivita stilului din restul casei si monteaza cateva bufete sau vitrine unde sa depozitezi vesela, carti, sau orice alte obiecte simti ca-ti ocupa spatiul.

Amenajare loc de joaca pentru copii in balcon

Balconul poate fi spatiul perfect pentru amenajarea unui loc de joaca, mai ales daca stai la apartament si spatiul nu iti permite o camera destinata special pentru asta! Depoziteaza toate jucariile aici, foloseste o cromatica ludica si elemente precum leagane sau un scaun suspendat, covor si ghirlande de lumini.

Amenajare birou in balcon

Lucrul remote este din ce in ce mai frecvent, astfel ca o camera special destinata pentru montarea biroului devine o necesitate. Balconul este spatiul ideal, intrucat este bine delimitat de restul camerelor si datorita luminii poate fi un spatiu foarte productiv.

Amenajare balcon la casa

Un balcon la casa inseamna un balcon de mari dimensiuni. Spatiul astfel este suficient de generos incat sa ii oferi orice functionalitate doresti. De cele mai multe ori insa, acestea sunt deschise, asadar trebuie sa ai grija atunci cand alegi mobilierul si totodata, sa se afle in armonie cu gradina si designul acesteia.

3 sfaturi pentru a avea un balcon amenajat cu bun gust

Nu uita de plantele de interior pentru balcon!

Plantele de interior sunt esentiale pentru balcon, fie ca optezi pentru plante suspendate sau in ghiveci. Acestea au beneficii pentru sanatate si sunt in acelasi timp estetice, oferind o atmosfera imbietoare si primitoare, asa ca nu le neglija!

Alege corpurile de iluminat potrivite

Corpurile de iluminat trebuie alese cu grija, astfel incat sa se potriveasca stilului abordat si, totodata, functionalitatii balconului – daca este un spatiu menit sa fie productiv, opteaza pentru o lumina pe masura. Daca vrei insa sa fie un simplu spatiu de relaxare, alege o lumina ambientala.

Opteaza pentru lumina calda

Lumina calda are multiple beneficii, fiind asociata cu spatiile de relaxare, care invita la recreere si la odihna. Recomandam astfel sa optezi pentru o lumina calda in balconul tau.

0
    0
    Cosul tau
    Cosul este golInapoi la magazin

    10% Discount

    Abonează-te la newsletter și primești 10% Reducere la prima ta comandă.

    TRANSPORT SI RETUR GRATUIT