Amenajarea bucatariei - Idei, Inspiratie si Sfaturi pentru bucataria visurilor tale
Zona centrala a locuintei, practic inima vibranta a acesteia, bucataria este unul dintre spatiile caruia ar trebui sa ii acordam cea mai mare atentie. Pana nu demult, bucataria era privita ca fiind o simpla camera a unei locuinte, o zona in care se gateste si poate se serveste masa, insa modernitatea a schimbat in totalitate aceste conceptii. Bucatarie este in prezent o zona cu aceeasi functionalitate, insa in acelasi timp reprezinta si o panza de canvas pe care iti poti asterne ideile creative intr-o compozitie unica, de baza in proiectul de amenajarea bucatariei.
Dincolo de mirosuri, arome si de ideea de tentatie culinara sta conlucrarea subtila a acestor elemente cu liniile fine ale mobilierului, cu eleganta elementelor de utilare si cu accentele moderne prin care fiecare colt al bucatariei prinde viata. Pentru a-ti veni in ajutor, astfel incat sa iti poti amenaja bucataria intr-un mod unic si personalizat, am pregatit pentru tine un ghid cu idei si sfaturi de amenajare bucatarie care sa-ti fie de folos.
Totul despre cele 6 configuratii principale pentru amenajarea unei bucatarii
In functie de tipul locuintei, dar si de spatiul disponibil, bucatariile pot fi amenajate in diferite configuratii. Fiecare dintre acestea are un set de caracteristici care permit implementarea cat mai facila a ideilor, in concordanta cu permisivitatea spatiului.
Bucataria tip galerie
Unul dintre cele mai frecvente moduri de amenajare a bucatariilor este cea sub forma de galerie. Aceasta configuratie permite o diviziune clara a spatiilor, stilul fiind potrivit mai ales in cazul bucatariilor de dimensiuni reduse, cum ar fi bucatariile mici de apartament. In aceste cazuri, din considerente constructive se decide dispunerea unei bucatarii mici care eficientizeaza utilizarea spatiului total, aspect evidentiat in proiectele si documentele tehnice.
Bucataria in L
Cel mai mare avantaj pe care il aduce configurarea bucatariei in forma de L este optimizarea spatiului disponibil. Pentru ca foloseste jonctiunea dintre 2 pereti, acest tip de configurare permite realizarea proceselor casnice intr-o deplina functionalitate, in timp ce estetica spatiului nu este afectata. Bucatariile in L sunt o amenajare potrivita pentru un numar mare de bucatarii, mai ales ca din punct de vedere constructiv cel mai adesea sunt folositi doi pereti pentru golurile de usi, respectiv ferestre, ramanand astfel alti doi care sa permita amenajarea.
Bucataria in U
Bucatariile in forma de U sunt unele dintre cele mai inspirate din punct de vedere al amenajarii, frumusetea acestora fiind evidenta. Pentru o astfel de configuratie este nevoie de un spatiu generos, deoarece corpurile de mobilier, atat cele de baza cat si cel suspendate vor ocupa majoritatea spatiului, alaturi de articolele de bucatarie.
Bucataria cu insula
Preferate mai ales in spatiile mari, acolo unde din considerente constructive ramane suficient de mult loc disponibil, bucatariile cu insula sunt unele dintre cele mai elegante si mai rafinate. Insula per se este tot un corp functional de mobilier, separat de restul mobilierului, dispus de regula central fata de restul elementelor. Astfel, bucataria este amenajata in sistemul castel in castel, cu un prim corp de mobilier (insula) pozitionat in mijlocul bucatariei, urmat de un spatiu liber disponibil traficului, pentru ca mai apoi peretii bucatariei sa fie strajuiti de restul de mobilier specific unei astfel de incaperi.
Bucataria cu peninsula
Similare bucatariilor cu insula, bucatariile cu peninsula aduc avantajul unei prelungiri functionale a zonei de lucru sub forma unui blat. Acesta poate fi folosit fie ca zona de preparare a mesei sau a bauturilor, fie ca zona de lucru sau ca spatiu de servire efectiv. Spre deosebire de bucatariile cu insula, in care in jurul insulei poate fi mai greu sa implementezi o zona cu scaune, bucataria cu peninsula iti permite sa elimini necesitatea unui dining (mai ales daca spatiul nu o permite) acesta fiind inlocuit cu zona blatului peninsula. In jurul peninsulei poti dispune cu usurinta scaune de bar cu ajutorul carora sa creezi o atmosfera rafinata, care sa te imbie de fiecare data sa petreci timp in aceasta zona a bucatariei.
Bucataria pe un singur perete
Bucataria pe un singur perete ofera posibilitatea amenajarii facile a spatiilor, mai ales in cazul bucatariilor de tip vagon, caracterizate de lungime, comparabil mai mare decat latimea. Mobilierul si elementele de utilare pot fi pozitionate pe un singur perete, permitand astfel accesul in zona ramasa libera.
Bucatariile open-space vs. bucatarii inchise
Modernitatea a adus multe schimbari in domeniul amenajarilor interioare. De la bucatariile simpliste, amenajate de cele mai multe ori rudimentar, ajungem in prezent sa observam o multitudine de detalii si de moduri care schimba in totalitate felul in care pot fi amenajate bucatariile.
Bucatariile open-space
Bucatariile open-space sunt preferate adesea datorita aspectului lor aerisit, perfect pentru orice tip de spatiu. Bucatariile open-space sunt concepute pentru a conferi un plus de functionalitate, dar si o coeziune excelenta la nivelul elementelor estetice. Compozitia stilistica la confluenta dintre deschiderea spatiului si elementele structurale de baza transforma bucataria open-space intr-o incapere in care comunicarea si circulatia se desfasoara impecabil. Datorita deschiderii si a spatiului castigat pot fi implementate si alte idei de amenajare, fata de cele specifice bucatariilor traditionale. Poti include in bucatarie o zona de servit masa, unde poti opta pentru o masa dining generoasa, pozitionata in apropierea spatiului de lucru. Pentru un plus de continuitate in ceea ce priveste elementele de design poti alege si scaune dining potrivite cu masa, creand astfel un spatiu intim perfect pentru pranzurile si cinele cu prietenii sau familia.
Bucatariile open-space ofera cateva avantaje notabile la nivel de amenajare interioara, cele mai importante dintre acestea fiind:
- deschiderea mare, care ofera o senzatie de libertate, invitand la socializare;
- posibilitatea unei supravegheri mai bune, mai ales in cazul familiilor care au copii;
- flexibilitate in personalizarea spatiului interior – permitand amenajarea acestuia in functie de preferinte, dar si de dimensiunea efectiva a camerei;
- luminozitate crescuta – fie prin folosirea unor surse de iluminare care sa acopere toate zonele bucatariei, fie prin exploatarea corecta a iluminatului natural;
- Deschiderea si amplitudinea spatiului.
Dincolo de aceste avantaje, bucatariile open-space au si oarecare minusuri, cele mai importante fiind:
- lipsa intimitatii – din cauza deschiderii ample a spatiului;
- necesitatea mentinerii in permanenta a unui spatiu organizat si curat;
- eliminarea deficitara a mirosurilor, aburului si fumului, din cauza comunicarii bucatariei cu restul casei.
Bucatariile inchise
Bucatariile inchise sunt caracterizate de faptul ca spatiul de gatit este perfect delimitat de restul locuintei, bucataria fiind practic o camera separata. Pentru ca este o camera separata, aceasta poate fi amenajata intr-un stil distinct fata de restul locuinte, atat la nivel de stil cat si in ceea ce priveste coloristica.
Bucatariile inchise au cateva avantaje specifice, cel mai important dintre acestea fiind faptul ca, existand o delimitare prin ziduri si usi, mirosurile (plus abur si fum) rezultate in urma proceselor de preparare a hranei nu se vor extinde mai departe de aceasta camera. In plus vorbim despre un nivel inalt de intimitate, dar si de o amenajare personalizata limitata doar la nivelul unui singur spatiu, lucru care inseamna facilitatea procesului de servire a mesei, posibilitatea de a curata mai usor etc..
Printre cele mai cunoscute inconveniente se numara faptul ca spatiul poate parea mai mic, din cauza inchiderilor perimetrale ale peretilor, senzatia de separatie fata de restul casei, dar si tendinta de a se incalzi excesiv ca urmare a slabei ventilatii si aerisiri.
Amenajarea bucatariei in functie de tipul imobilului
Felul in care amenajam bucatariile depinde foarte mult de tipul imobilului, pentru ca in unele situatii acestea sunt total distincte. In general, bucatariile de bloc sunt mult mai mici si sunt dispuse constructiv diferit, mai ales in cazul imobilelor deja construite. In acelasi timp, insa, bucatariile la casa sunt mai spatioase, cu deschideri mai mari si cu o mai buna exploatare a luminii naturale, deoarece proiectul tehnic este calculat in functie de o multitudine de factori, printre care si orientarea spatiala a locuintei.
Bucataria la casa
Bucataria la casa este caracterizata de o dimensiune mai mare, dar si de o dispunere spatiala mult mai eficienta. Intr-o bucatarie la casa pot fi implementate mai multe idei de amenajare, fiind cu mult mai usor procesul din rationamente de spatiu.
Iluminatul in cazul bucatariei la casa este mai eficient, putand fi folosite usi glisante si geamuri ample. Pentru iluminat artificial se pot dispune cu o mai mare usurinta instalatiile, tocmai pentru ca spatiul este mai permisiv. Un alt avantaj al bucatariilor la casa este si ventilarea eficienta, iar in ceea ce priveste amenajarea interioara si designul, exista o permisivitate mai mare in alegerea stilurilor.
Un aspect important il constituie si faptul ca la casa poate fi proiectata si amenajata o bucatarie de vara, care poate fi o prelungire exterioara a bucatariei normale sau o unitate de sine statatoare, delimitata de restul locuintei. Bucatariile de vara pot fi amenajate in general cu materiale naturale, cu tendinte moderne sau rustice, in functie de preferinte.
Bucataria la apartament
Desi au micul dezavantaj al spatiului, bucatariile de bloc pot fi amenajate cu bun-gust si in ton cu tendintele moderne. Printr-o organizare mai buna a acestuia se poate obtine o compozitie contemporana stilistic, potrivita si in contextul amenajarii generale a locuintei. Astfel, chiar daca spatiul este redus, acesta poate fi amenajat cu mobilier, cum ar fi amenajarea pe un singur perete a bucatariei, permitand astfel ca in partea opusa sa fie dispuse elemente de decor sau o masa de cafea cu scaune, care sa permita socializarea.
Etape in amenajarea bucatariei
Amenajarea bucatariei este un proces care presupune o foarte mare atentie la detalii, iar pe langa acestea este nevoie si de respectarea unui plan ale carui etape au o anumita continuitate. De aceea este important sa apelezi la profesionisti in design interior care sa te ajute cu urmatoarele etape de amenajare:
Analizarea nevoilor
Primul pas este acela de a analiza nevoile specifice ale utilizatorilor si alinierea acestora la exigentele pe care le ridica spatiul. Nevoile pot fi exprimate la nivel de luminozitate, temperatura, dimensiune sau functionalitate, asadar deciziile ar trebui luate in concordanta cu aceste aspecte.
Crearea configuratiei bucatariei
Luand in calcul dimensiunea spatiului disponibil, dar si cerintele si nevoile beneficiarilor, se poate trece mai departe la stabilirea configuratiei potrivite pentru bucatarie. Acest lucru presupune proiectarea si pozitionarea elementelor de mobilier, de utilare si decor, astfel incat acestea sa se imbine intr-un mod cat mai apropiat de cerintele beneficiarilor.
Stabilirea stilului bucatariei
Urmatorul pas in amenajarea interioara a bucatariei este stabilirea stilului dorit, astfel incat elementele bucatariei sa poata reflecta cat mai bine caracteristicile specifice stilului. Bucatariile pot fi amenajate intr-o multitudine de stiluri, de la traditional sau clasic pana la modern, minimalist sau scandinav.
Alegerea materialelor si texturilor
De cele mai multe ori stilul este si cel care dicteaza materialele si texturile folosite. Unele stiluri pot fi evidentiate doar prin folosirea anumitor materiale, cum ar fi in cazul stilului industrial (caramida, lemn, metal), iar altele pot fi adevarate mixuri de stiluri, cum ar fi in cazul stilului eclectic
Alegerea culorilor
Foarte importante in amenajarea interioara a spatiilor sunt si culorile, mai ales ca in cazul bucatariilor vorbim si despre usoare limitari ale nuantelor. In general, culorile sunt puternic asociate stilului, astfel ca o bucatarie clasica va implica folosirea pielii si a nuantelor de gri, maro sau negru, o bucatarie rustica va avea in vedere folosirea nuantelor de auriu, in vreme ce o bucatarie in stil scandinav sau minimalist va avea la baza nuante simpliste de alb sau bej.
Stiluri de amenajare a bucatariei
Exista mai multe stiluri de amenajare a bucatariilor, unul dintre criteriile de alegere fiind dimensiunea spatiului, dar si tipul dorit. Stilul bucatariei transmite informatii pretioase despre aceasta si in acelasi timp emana emotie si personalitatea specifica a spatiului.
Stilul modern
Stilul modern de amenajare a bucatariei presupune folosirea liniilor fluide si a elementelor cu impact vizual care creeaza senzatia de nou si inovativ. Sticla, lemnul si elementele cromate stau la baza amenajarilor in stil modern, un stil deosebit de apreciat de catre majoritatea utilizatorilor.
Stilul clasic
Plin de rafinament, eleganta si prestanta, stilul clasic aduce cu sine o personalitate extrem de puternica a spatiilor. Stilul clasic pune o amprenta specifica asupra spatiilor, transformandu-le in zone cuceritoare, pline de farmec. Folosirea elementelor din piele, catifea (velur) si a altor elemente textile, dar si fluiditatea pieselor de mobilier si rotunjimile care duc cu gandul la formele feminine ale zeitelor grecesti transforma spatiile amenajate in stil clasic in zone care spun adevarate povesti.
Stilul shabby chic
Stilul shabby chic este unul vesel si jucaus, plin de culoare si rafinament. Acesta pare sa fie din ce in ce mai apreciat, fiind unul calduros prin prisma nuantelor specifice. In plus, Institutul Pantone a ales pentru anul 2024 nuanta reprezentativa Peach Fuzz, o nota de piersica perfecta pentru amenajari ale bucatariei in stil shabby chic.
Stilul vintage
Stilul vintage se aseamana destul de mult cu stilul rustic, insa exista si cateva diferente clare. In ceea ce priveste stilul vintage, acesta se face remarcat tot prin elemente din piele (huse scaune, fotolii) si textile, insa si prin intermediul lemnului masiv, cu un usor aspect deteriorat. Stilul vintage se remarca de asemenea prin culoare, prin nuante calde si elegante, care scot in evidenta frumusetea spatiilor.
Stilul rustic
Stilul rustic este unul cald si prietenos, care te imbie sa savurezi preparate speciale in compania celor dragi. Caracteristicile acestui stil sunt naturaletea si autenticitatea, astfel ca elemente precum lemnul sau piatra naturala nu lipsesc din decor. De asemenea, elementele textile sunt nelipsite, iar iluminatul este cald, cu accent pe zonele cele mai des utilizate
Stilul minimalist
Stilul minimalist presupune un spatiu cat mai aerisit, lipsit de aglomerare de lucruri, asadar utilizarea unor elemente decorative cu rol organizatoric este vitala. In cadrul acestui stil se recomanda ca electrocasnicele sa fie incorporate in mobilier, pentru eficientizarea spatiului, si, de asemenea, se prefera nuantele cat mai deschise pentru mobilier si pereti, pentru un aspect cat mai aerisit.
Stilul mediteranean
Unul dintre cele mai apreciate stiluri este stilul mediteranean, cel care ne conduce intotdeauna cu gandul la vacanta si la insulele grecesti mereu insorite. Albul caselor grecesti, alaturi de albastrul cerului si al marii sunt culorile cele mai des utilizate in acest stil. Sunt preferate perdelele diafane si un spatiu cat mai aerisit, cu tente de verde, specific plantelor naturale.
Stilul scandinav
Stilul scandinav este unul simplu, care pune accent pe folosirea cat mai redusa a elementelor de mobilier. Este un stil specific tarilor nordice, precum Finlanda, Suedia sau Norvegia si promoveaza simplitatea, functionalitatea si conexiunea permanenta cu natura
Tips & tricks pentru amenajarea bucatariei in mod eficient
Cum eficientizez spatiul de depozitare al bucatariei?
Pentru a te bucura de o bucatarie cat mai bine organizata si de un spatiu primitor poti lua in considerare urmatoarele aspecte care s-ar putea sa te ajute in demersul tau:
- opteaza pentru electrocasnice incorporate, pentru a eficientiza spatiul;
- foloseste organizatoare si cutii de depozitare care sa se potriveasca in designul amenajarii;
- alege corpuri de mobilier cu dispunere pe verticala, mai ales daca ai o bucatarie de dimensiuni reduse;
- opteaza pentru mobilier cu functii duble sau pentru elemente reduse ca dimensiuni sau pliabile;
- utilizeaza eficient spatiul blaturilor, insulelor, dar si dulapurile de sub acestea;
- nu supraaglomera bucataria cu mobilier;
- opteaza pentru o amenajare cat mai deschisa a bucatariei, pentru a te bucura de mai mult spatiu (bucatarie open-space, configuratie in forma de L sau U etc.). Este important ca in demersul tau sa discuti cu specialisti in domeniu si sa nu faci modificari structurale la nivelul structurii de rezistenta, mai ales daca locuiesti la bloc.
Cum aleg corpurile de iluminat pentru bucatarie?
Iluminatul bucatariei conteaza foarte mult atat pentru vizibilitate in timpul proceselor de preparare a hranei, cat si pentru crearea ambiantei si pentru un aspect estetic deosebit. Desigur, iluminatul natural este de preferat intotdeauna, insa beneficiile iluminatului artificial se ramifica dincolo de simpla idee de a beneficia de vizibilitate. Iluminatul artificial concentreaza o multitudine de aspecte precum evidentierea unor zone, adaugarea unui plus de stralucire si chiar realizarea trecerii de la o zona a camerei la alta.
Iluminatul joaca asadar un rol foarte important, motiv pentru care este necesar sa alegi obiectele de iluminat in concordanta cu stilul si aspectul bucatariei tale. Ia in calcul culoarea mobilierului, nuantele peretilor, tipul bucatariei si zonele acesteia (dining, servirea cafelei, zona de preparare a mesei), dar si dimensiunea totala a bucatariei, deoarece in functie de aceasta vei avea nevoie de surse de iluminat principale (lustre, aplice), dar si de surse de iluminat secundare (spoturi, benzi led etc.).
Lista necesarelor pentru vesela si tacamuri in noua ta bucatarie
Atunci cand iti amenajezi bucataria este important pe langa mobilier, iluminat si elemente de utilare sa ai in vedere si o lista a articolelor de care ai nevoie pentru folosire zilnica. Astfel, vei avea nevoie de tacamuri, farfurii, oale, articole de depozitare, rafturi sau ghivece pentru plante aromatice. In ceea ce priveste farfuriile, va trebui sa ai farfurii plate, adanci si de desert, boluri, seturi pentru ceai, iar la nivel de tacamuri vei avea nevoie de furculite, linguri, cutite, ustensile speciale de bucatarie, dar si seturi speciale pentru copii.